Lelång

Lelång är en sjö i Bengtsfors kommun i Dalsland och Årjängs kommun i Värmland och ingår i Göta älvs huvudsakliga avrinningsområde. Sjön har en yta på 4,8 km² och ligger på en höjd av 90 meter.

Sjön har varit ett populärt resmål för fiske, båtliv, vattenskidor, kanotpaddling, kajakpaddling och andra vattensporter sedan 1600-talet. På sommaren är det många som åker till Lelång för att njuta av naturen samt aktiviteter som fågelskådning.

Category:

Description

Beskrivning av sjön Lelång i Sverige

Sjön är långsmal och rinner i norr från Lennartsfors till Bengtsfors i söder, en sträcka på cirka 40 kilometer. Sjön är den största sjön i Sverige, med en yta på 1 727 kvadratkilometer.

Det ligger i landskapen Västergötland, Östergötland och Dalsland. Sjön har slussar på tre ställen, i Lennartsfors ansluts den via slussar med Foxen, i Gustavsfors ansluts den till Långsjön och slutligen vid Karlsborg ansluter den till Östersjön genom Göta kanal.

Sjön Lelång har en total längd på 131 kilometer och ett medeldjup på 8 meter. Den djupaste punkten når 30 meter. Vattennivån ändras beroende på hur mycket vatten som rinner in i eller ut ur sjön.

Vattensporter på sjön Lelång

Dalslands kanotmaraton är en tävling som går varje sommar i bland annat Lelång. Evenemanget består av ett 3-timmars kanotlopp och priset delas ut till den snabbaste båten. Tävlingen äger rum på sjön Dalsland som är en av de största sjöarna i Sverige.

Sjön har många fiskeplatser som är populära bland både lokalbefolkningen och turister. Fisket går tillbaka till antiken och det är ett av de vanligaste sätten att fånga fisk i Sverige. Det är också en viktig del av den svenska kulturen eftersom det finns många traditioner relaterade till fiske, till exempel folkloresånger om fiske eller berättelser om fiskare som gått vilse till havs.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Lelång”