Kultsjön

Kultsjön är en långsmal sjö i Vilhelmina kommun i Lappland som ingår i Ångermanälvens huvudavrinningsområde. Den ligger på cirka 300 meters höjd och har en yta på 3,2 kvadratkilometer, men den har krympt med tiden.

Sjön är uppkallad efter den samiske guden Kultisj, som sades ha skapat sjön med sitt fiskespö. Namnet Kultsjön kan också översättas till “Kultis sjö”. Kultsjön nämndes första gången 1527 och den har krympt med tiden. Detta orsakar miljöproblem för regionen, såsom översvämningar och erosion.

Category:

Description

Beskrivning av sjön Kultsjön i Sverige

Sjön ligger uppströms Malgomaj i Vilhelmina kommun, mellan Saxnäs, Fatmomakke kyrka och Marsfjället. Det är ett populärt turistmål bland lokalbefolkningen. Sjön är känd för sina fiskemöjligheter. Det är också en populär plats för sportfiskare att fiska under vintern. Sjön har funnits sedan istiden och den skapades av den sista glaciären som kom till denna region.

Kultsjön sjöförordning

Den förser sjön med vatten och reglerar dess nivå. Sjön ligger i Sverige och anlades på 1950-talet efter att en damm byggts vid Stålån. Syftet med denna damm var att förse ett vattenkraftverk med ström.

Sjön ligger i Härryda kommun i Sverige. Sjön byggdes för att ha ett vattenkraftverk på sig. Kraftverket byggdes mellan 1958 och 1961. En damm byggdes också vid utloppet som till stor del torkade upp sjöns naturliga utlopp, Kultsjön.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Kultsjön”